Quantcast
Channel: De Borduurvrouw
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

Ochtendritueel

$
0
0

Tot voor kort kregen mijn kippetjes iedere ochtend als ik het hok had geopend, een handje gemengd graan bij de achterdeur. Ze zijn hier dol en zodra ze de ren uitkwamen spurtten ze al richting de achterdeur. In het begin waren ze wat verlegen maar inmiddels eten ze uit mijn hand. Ik vind het iedere keer weer zo'n lief gezicht.
Het vrije tuinleven is nu achter de rug en Maxi en Midi zijn opgehokt. Ze hadden de radijsjes die ik had gezaaid omgewoeld en omdat ik mijn moestuinbak heb ingezaaid, durf ik het niet meer aan om ze los te laten lopen. In het najaar mogen ze er weer uit.
Tussen alle tuinwerkzaamheden door borduurde ik nog een paar handdoekrandjes voor het goede doel Tesselschade (klik). De borduurvriendin is zo lief om ze op het gastendoekje te naaien, wat een weelde.


Meet and greet

$
0
0
Welkom
Hartelijk welkom allemaal! Vandaag is de internationale 'Meet and greet; stitchers around the world' georganiseerd door Mdm Samm (klik). Zij heeft borduursters, quiltsters en handwerkliefhebsters van over de hele wereld gevraagd of zij mee willen doen om zo het begin van de lente te vieren.
De deelneemsters laten in hun blogpost van vandaag drie tot vijf van hun favoriete zelfgemaakte handwerken zien. Er doen 35 deelneemsters mee en ik ben er trots op dat ik een van hen ben. Naast het vieren van de lente is het de bedoeling dat we elkaar zo leren kennen en elkaars werk kunnen bewonderen.

Welcome
Welcomeall!Today is theinternational'Meet and greet; stitchersaround the world 'organized byMdm Samm (click).She has asked stitchers, quiltersand craftsters from all over the worldwhether theywishto participate in thismeet and greet to celebrate todays' start of spring.
The participants show in todays' blogpost three to five oftheirfavorite crafts made by themselves. In total there are 35 participants, and Iam proud to be one of them.The idea is thatweknow each othersoandadmireeach other's work


Introductie
Ik zal eerst wat over mijzelf vertellen. Mijn naam is Nienke, ik ben 44 en woon in Nederland. Sinds zes jaar is mijn grote hobby borduren. Het liefst borduur ik kruissteek maar ik ken ook andere borduurtechnieken. Een paar keer per jaar volg ik een workshop in een specifieke borduurtechniek. Dit weekend ga ik het "Marker witwerk" leren, een oude Nederlandse borduurtechniek uit het dorpje Marken.
Op deze blog vind je informatie over diverse borduurtechnieken onder het kopje Pronkrol/Souvenir de ma jeunesse (klik). Een pronkrol is een rol van 10 meter lang waarin veel verschillende borduurtechnieken in verwerkt zijn. Daarnaast geef ik regelmatig links naar gratis borduurpatroontjes en vertel ik over mijn dagelijks leven.

Introduction
I will firsttell youabout myself.My name isNienke,I'm 44and I live inthe Netherlands.For sixyears,my hobbyembroidery.Ipreferembroiderycross stitchbutI also knowotherembroidery techniques. A few times ayearI follow aworkshop in aspecificembroidery technique. This weekend I'm going to teach the"Marker whiteworking", an oldDutchembroidery techniquefrom the villageMarken.

On thisblog you will findinformation on variousembroidery techniquesunder the headingPronkrol/Souvenir de ma jeunesse (click).A"pronkrol"is a 10meters longembroidery project with many differentembroidery techniques incorporated. 
I also giveregularlinks to freeembroiderypatternsand tellaboutmy daily life.

Nr. 1
Dit is mijn favoriete borduurwerk en daarom zet ik het op de eerste plaats. In januari 2013 heb ik op mijn blog een sal georganiseerd voor het borduren van een letterbak. Samen met een vaste groep borduursters lieten we iedere maand een update van ons werk zien. De bak is nu bijna een jaar af en ik geniet er nog iedere dag van.

This is myfavoriteembroideryand soI putitin the first place. InJanuary 2013  I organizeda salon my blogfor embroideringatype case. Togetherwith a group ofstitcherswe showedeach monthan updateof our work.The type case is finished almost a year now andIstill enjoy it everyday.

Nr. 2
Dit borduurpatroon van A mon ami Pierre kreeg ik van de borduurman met kerst 2010. Ik borduurde het met een draadje DMC over twee draadjes op 16-draads linnen. Hij hangt het hele jaar door in de woonkamer want ik vind hem schitterend.

I got thisembroidery patternof the French designer "Amon amiPierre" from my husband forChristmas2010. I embroidered it with one DMCthreadover twothreadson 16-thread linen.He hangsthroughout the yearin the living roombecause I find itbrilliant.

Nr. 3
Deze zonnebloem in Perzisch Ajour maakte ik voor mijn pronkrol. Het is een voorbeeld van een van de vele technieken die ik hiervoor heb geleerd.

This sunflower in pulled threadwork I made for my Pronkrol. It's an example of one of the many techniques that I learned.

Nr. 4
Dit rode school lapje is een stoplap. Ik borduurde hem met DMC 816 op 16-draads linnen. Ik ben dol op de kleur rood en ook op Franse borduurpatronen. Ze zijn zo verfijnd en smaakvol en bovendien vaak in het rood.

This is a "red school sampler" in pattern darning. I used Dmc 816 and embroidered it on 16-thread linen. I am fond of the color red and also keen on French embroidery designs. They are so delicate and tastefull and use a lot of red. 

Nr. 5
In 2012 kreeg ik het verzoek om lakens te borduren die gebruikt zouden worden in de Nederlandse speelfilm Hemel op Aarde. Het is niet het allermooiste borduurwerk wat ik gemaakt heb maar wel een van de bijzonderste. "Mijn" borduurwerk was te zien op bioscoopschermen in heel Nederland, een te gek gevoel. Dit was de laatste foto van mijn overzicht en ik wens je een heerlijk begin van de lente.

In 2012 Iwas askedto embroidersheetsthat would be usedinthe Dutch filmHeaven on Earth.It's not themost beautifulembroideryI ever made,but oneof the most extraordinary. "My"embroiderywas seen oncinema screensall over the Netherlands, a remarkable feeling.

This picture is the last one of my list and I wish you all a wonderfull start of spring.

Vind je het leuk om de andere deelneemsters een bezoekje te brengen, kijk dan hier:
Would you like to visit the other participants, look here:

cross stitcher
applique
cross stitcher
cross stitcher
applique and red work

En nog een kleine freebee als afsluiter van deze blogpost. Deze mandala maakte ik ter gelegenheid van de eerste verjaardag van mijn blog. Veel plezier ermee.

And at last a little freebee to finishthis blog post.This mandalaI designedon the occasion ofthe first anniversary ofmy blog.Have fun with it.


Borduurpatroontjes Pasen 2015

$
0
0

Joegoslavisch borduren

$
0
0
Vorige week zaterdag kwam de Souvenirgroep bij elkaar en het was weer een heerlijke dag. We beginnen altijd met koffie met iets lekkers en de "Show and tell".
Hierbij laten we ons geborduurde werk zien wat we in de tussenliggende maanden hebben gemaakt, en vertellen daar over. Omdat de vorige bijeenkomst over Joegoslavisch borduren ging, waren er diverse lapjes over dit thema te bewonderen. Het is altijd leuk om te zien hoe een thema verschillend wordt uitgewerkt.
A. ontwierp een sampler met de verschillende borduurstijlen van het voormalig Joegoslavië. Er zijn borduurwerken in frisse kleuren, maar ook met zwart en rood. De geometrische patronen aan de linkerkant komen ook veelvuldig voor.

M. volgde in de jaren 80 van de vorige eeuw al een cursus Joegoslavisch borduren en maakte toen deze placemat in platsteken.

I. maakt dit patroon in vrolijke, frisse kleuren in kruissteek. Ze wil er nog een randje omheen borduren.

De borduurvriendin borduurde een patroon in kruissteek uit een van de boekjes van Therèse Dillmont. (Zie hiervoor "Zelf proberen" onder aan dit blogje.) Voor het rood gebruikte ze DMC 666 wat een prachtige felle kleur. 

Zelf borduurde ik deze cirkel van geometrische motieven uit het boekje van Hilda Ritter (klik). Ik vond het patroon zo mooi dat ik er geen weerstand aan kon bieden, hier (klik) schreef ik er al over. Als je goed kijkt zie je dat de bloemetjes in de buitenrand een rode kern hebben.

Joegoslavisch borduren kenmerkt zich door een mengeling van technieken en stijlen. Platsteken worden veelgebruikt evenals de kruissteek. Er zijn bontgekleurde borduursels maar ook stemmige in zwart met rood. Kijk hier (klik) voor foto's van rijkversierde klederdrachten uit Kroatië.

Wil je het zelf ook eens proberen?
Stitch stitch (klik) geeft een Joegoslavisch kruissteekmotief in het rood.
Op deze Pinterestpagina (klik) vind je patronen maar ook foto's van geborduurde blouses, ik wil ook zo'n blouse!
Op Tante's zolder (klik) staan een paar randjes uit het boekje Yougoslavian Embroidery.
Therèse Dillmont heeft twee boekjes over Joegoslavisch borduren samengesteld. De patronen zijn niet erg duidelijk om na te borduren maar je krijgt zo wel een beeld. Klik op de link van de Antique pattern library (klik), vervolgens op de controltoets samen met de F op je toetsenbord. Typ in het witte vakje linksonder in je scherm "yougoslaves" en druk op enter. Je komt nu bij het eerste boekje van Therèse in PDF. Het tweede deeltje staat er direct onder.

Met deze borduurstijl kan je alle kanten op, je kunt het net zo ingewikkeld of kleurrijk maken als je zelf wilt. Veel plezier met Joegoslavisch borduren!

Lammetjes, lammetjes, lammetjes

$
0
0
Door het handwerken kom ik soms op onverwachte plaatsten. Vorige week bracht ik de knisperdoekjes die de borduurvriendin voor Tesselschade (klik) maakte, naar een van de bestuursleden. Zij en haar man hebben als hobby 60 schapen en zitten volop in de lammertijd.

De schattige knisperdoekjes voor de voorjaarsverkoop van Tesselschade.

Ik viel met mijn neus in de boter want er werden die middag een paar lammetjes geboren. Op de foto hierboven ligt een pasgeboren lammetje in het stro. Het duurt ca. een half uurtje voordat ze staan.

Ze zijn heel klein bij hun geboorte en sommige blaten op zoek naar hun moeder. Als je de eerstgeborene bent heb je grote kans dat je moeder je tweelingbroertje of -zusje nog moet werpen en niet veel aandacht voor je heeft.

Het lammetje links is een half uurtje ouder dan zijn broertje of zusje die door de ooi wordt schoongelikt. Hier kun je zien dat hij nog gedeeltelijk in het geboortevlies zit.
De dag ervoor was een drieling geboren en wat waren zij klein en beweeglijk, ik kreeg ze niet met z'n allen op de foto. Als je goed kijkt zie je achter de kop van de moeder nog een stukje van het derde lam.

Lekker onder de warmtelamp.

Deze dames worden de komende weken allemaal moeder.

En de ram? Ach ja, wat zal ik daar eens over zeggen......

Wist je overigens dat er speciaal borduurgaren bestaat voor het borduren van dierenvachten en baarden?

Wisper heeft hiervoor een uitgebreide kleurencollectie (klik) samengesteld. Het garen is een beetje mohairachtig en pluist behoorlijk. Ik gebruikte het ooit voor het borduren van een van de poezen uit de Kitty kat row (klik). Maar ook leuk voor onderstaand borduurpatroontje van een lammetje.

Vrolijk Pasen

$
0
0
Vrolijk Pasen allemaal. Geniet van het mooie weer vandaag en het lange weekend.

De hangertjes in de paastak maakte ik voor de a.s. voorjaarsverkoop van het goede doel Tesselschade. Het idee komt van Annemiek van De Handwerkboetiek in Roden. Zij had deze klosjes (van de Action) met kerstpatroontjes geborduurd en in een minikerstboompje in de winkel hangen. Ik heb hetzelfde principe toegepast maar dan met paaspatroontjes.

Het zijn twee sets van ieder zes hangertjes. Omdat het saai is om twee keer hetzelfde te borduren heb ik de patroontjes gespiegeld. De eitjes borduurde ik om en om, als je goed kijkt zie je dat het ene eitje groen-met-geel is en het andere geel-met-groen. Hetzelfde deed ik met het roze eitje.

Dit narcisje is mijn favoriet, hoewel ik het paashaasje ook erg schattig vind. Voor mezelf ga ik ook een setje maken want ik vind ze mooi staan in takken van de kronkel hazelaar. De takken kreeg ik van een vriendin en ik ga proberen ze te laten wortelen zodat ik ze in de tuin kan planten. Heb ik naast paashangers ook mijn eigen paastakken.

Frido das Hund

$
0
0
De borduurvriendin heeft een dochter van 11 die haar eerste schreden op naaigebiedzet. Onder toeziend oog van haar, zeer ervaren, moeder, naaide ze dit lieve hondje in twee middagen in elkaar.
En denk nou niet dat de antieke Singer trapnaaimachine ter decoratie op de foto staat. Frido is door jr. op deze machine gemaakt. Voor haar geen moderne computergestuurde machine met programmeerbare toetsen, maar ambachtelijk handwerk.
De borduurvriendin heeft op dezelfde Singer van haar moeder leren naaien en geeft haar kennis op haar beurt aan haar dochter door. Als ik zie hoe netjes Frido in elkaar zit en hoe leuk zijn oortje vrij hangt denk ik dat de handwerkappel niet ver van de boom is gevallen.

Voorjaarsmarkt Tesselschade

$
0
0

Het is een tijdje stil geweest op mijn blog. Door gezondheidsperikelen lukte het me niet een berichtje te schrijven en toen ik aan de beterende hand was bleef ik wekenlang futloos, maar ik ben d'r weer.

Gelukkig kon ik nog wel een steekje zetten dus borduurde ik dapper door aan de handwerkspulletjes voor de voorjaarsmarkt van het goede doel Tesselschade. De borduurvriendin was zo lief om de geborduurde randjes op de handdoekjes te naaien en ook zette ze de geurzakjes in elkaar.

Ik borduurde ze op een restje 16-draads linnen en varieerde met de kleuren van de buitenrand, want vier keer hetzelfde borduren is wel saai. Met het lieve kantje, wat de borduurvriendin met de hand vastzette, kregen de zakjes een heus "Frans" uiterlijk.
En zeg nou zelf: "Wie wil nou niet zo'n lavendelsetje cadeau krijgen?"

De borduurvriendin borduurde deze schattige dienblaadjes van de winkel met de A. Het mandje erachter komt er overigens ook vandaan.

Ze naaide eveneens 12 stuks knisperdoekjes voor baby's, ik liet ze al eerder zien.

En als klap op de vuurpijl maakte ze deze gevoerde ovenwanten, wat een beauty's.
De theeborduurtjes werden afgewerkt in de theedoos en nog tijdens het borduren van het "teatime" patroon verkocht ik de doos al aan een vriendin. Op de markt is er nog eentje verkocht en ook de paashangertjes liepen goed.

Op eentje na zijn alle gastendoekjes verkocht en een van de ovenwanten kreeg ook een nieuwe eigenaresse. Mijn contactpersoon bij Tesselschade vertelde dat ze veel complimenten had ontvangen over ons handwerk. Dat is fijn om te horen en ook fijn dat onze inspanningen gewaardeerd worden, want zoals je op de foto bovenaan dit berichtje ziet zijn we er wel  een tijdje zoet mee geweest.

Leuke freebees

$
0
0

Jampot bekleden met borduurtje

$
0
0
Op diverse blogs had ik zo'n leuk met een borduurtje bekleedde jampot gezien. Het was er nog niet van gekomen om dit zelf te maken tot de borduurvriendin jarig was. Ik had een cadeautje voor haar gevonden alleen was het wat klein en dat geeft zo ongezellig.
Zo kwam ik op het idee om het in een mooi versierde Bonne Maman jampot te stoppen. Het versieren van de deksel is vrij simpel, ik heb er een tutorial van gemaakt.

Dit heb je nodig:
Een borduurtje met een rond motief, speld, leuke jampot, potlood, stevig karton van bijv. lege musliedoos, schaar, fiberfill en dubbelzijdig tape.

Trek de omtrek van de deksel om op het karton, knip de cirkel uit en kijk even of hij past. Beplak de cirkel aan beide zijden met de dubbelzijdige tape en plak vervolgens de fiberfill op de neutrale kant van de kartonnen cirkel. Knip de fiberfill op maat van de cirkel.
Zoek m.b.v. het borduurpatroon het midden van je borduurtje en steek hierin een speld. Doe dit evenzo met de kartonnen cirkel door een kruis op de achterkant te tekenen. Prik een gaatje in het midden van het kruis met een prikpen en laat de speld in het gaatje zakken. Draai het geheel om, zorg ervoor dat het midden van je borduurpatroontje op z'n plek blijft liggen.
Plooi de stof rond de cirkel en verwijder stukje voor stukje het dubbelzijdig tape, niet alles tegelijk want dan kan je de stof niet goed plooien.

Plak dubbelzijdig tape op de deksel van de jampot en bevestig vervolgens je borduurtje op de deksel. Zorg ervoor dat hij precies in het midden van de deksel zit. Schroef de deksel op de pot.

Beplak de zijkant van de deksel helemaal rond met dubbelzijdig tape en kies vervolgens een leuk lintje. Haal nu stapje voor stapje een stukje plastic van de tape en plak het lintje vast. Trek dan pas het volgende stukje plastic van de tape en plak het lintje wederom vast. Zo kan je precies op de tape blijven en goed "sturen".
Begin niet zoals ik met het plakken onderaan het geborduurde motief, de boven- of zijkant is beter. Zoals je op de laatste foto ziet kijk je anders constant tegen het begin- en eindpunt aan.
De jampot is nu klaar en je kunt er leuke dingetjes in stoppen.

Mooie knopspelden voor een pinkeep in een gezellig doosje en een pakje met antieke monogrammen. Ze pasten er precies samen in.

De borduurvriendin was gelukkig heel blij met haar cadeautjes en de "geborduurde" jampot werd zeer gewaardeerd.

Card in a box

$
0
0
Mijn vader kreeg voor zijn verjaardag namens de kinderen o.a. een tijdschriftabonnement naar keuze. Ik had op internet gekeken naar de nationale tijdschriftenbon, maar besloot zelf een bon te maken. Zelfgemaakt is altijd leuker en zo kon ik de onaangeroerde blokken scrappapier eens gebruiken die ik gekocht had omdat ik de vellen zo mooi vond.
Op de maandelijkse creaclub zei een van mijn vriendinnen: "Card in a box (klik) is leuk". Haar 13-jarige dochter was er ook en zij wist precies hoe je dit moest doen. De anderen wilden deze kaarttechniek ook wel leren en zo knutselden we een prachtige kaart in elkaar.

Het leuke is dat je de kaart plat in een envelop stopt en bij het openvouwen de versiering, in dit geval tijdschriften, naar voren springt.
Ik ben best trots op het resultaat want op de een of andere manier zit alles altijd onder de lijm als ik met papier werk en deze keer is dat best meegevallen.

Bij Colorful Corlenie (klik) vond ik een duidelijke fototutorial (klik). Zo kun je zelf ook een card in a box maken mocht je daar zin in hebben.

Summertime

$
0
0
Het wordt erg warm vandaag, misschien wel 35 graden. 's Ochtends vroeg zet ik alle ramen open voor zoveel mogelijk koele lucht, maar rond 8 uur moeten ze dicht want dan is het buiten al warmer dan binnen. Vandaag blijf ik lekker binnen met een groot glas gekoeld water bij de hand. Gisteren heb ik zoveel mogelijk huishoudelijke klusjes gedaan zodat ik vandaag verder kan met het handwerk waar ik deze week mee begonnen ben:

Vorige week zag ik een vriendin sokken breien en zij inspireerde mij om er ook een op de pennen te zetten. Het is er ook echt het weer voor, hihi.
Ik hed al een tijdje niet zoveel zin in borduren, wilde liever iets wat voor het grijpen lag en waar ik niet zo bij na hoef te denken. Ik ben best een beetje trots want dit is de zesde keer dat ik aan sokken begin en deze keer heb ik het helemaal alleen gedaan. En als er iets mis gaat is niet zo erg want deze keer brei is sokken voor mijzelf. Iedereen sterkte vandaag met de hitte en hou het hoofd koel.

Eten uit eigen tuin

$
0
0
Sinds een paar jaar heb ik in onze tuin een minimoestuintje en ik vind het zo leuk om te doen dat er elders in de tuin een stukje moestuin is bijgekomen.

In de koude bak kweek ik sla en we hebben er al diverse keren van gegeten. De zomerandijvie was klaar toen de hittegolf begon en schoot vrijwel meteen door. Toch konden we er nog van eten, ik heb de blaadjes van de stengel gehaald. Die week aten we naast stampotandijvie en sla ook tuinbonen van eigen kweek. Het smaakte heerlijk.
Ik had boontjes gepoot maar die zijn door het koude voorjaar niet opgekomen. De twee die dit wel deden had ik per ongeluk ondergeschoffeld. De stokbonen deden het ook niet en heb ik opnieuw gezaaid, hoewel dit volgens de zaaikalender te laat is, ik zie wel wat het wordt.

De winterboerenkool staat te wachten om uitgepoot te worden. De herfstboerenkool staat inmiddels in de grond en is goed aangeslagen. Net als de twee preitjes die ik overhield na het zaaien van een zakje "moestuintje prei AH". 

Voor een gespreide oogst zaaide ik in maart wat tuinbonen voor en ging de rest van het zakje in de koude grond. Wat waren ze lekker! Inmiddels is er een tweede portie geplukt en opgegeten en zijn deze planten vrijwel leeg. De niet voorgezaaide tuinbonen zijn binnenkort aan de beurt, ik verheug me er nu al op.

Een jaarlijks terugkerend probleem zijn de slakken; ze zijn dol op jonge ontluikende blaadjes van groenteplantjes. In mijn driehoekbak hebben ze alle slaplantjes tot de grond toe opgegeten, er staan alleen nog wat zielige stokjes.
Mijn buurvrouw adviseerde me om biervallen te zetten. Knip een plastic flesje doormidden, laat de dop er aan en draai het flesje met de dop naar beneden de grond in tot de rand van de fles gelijk is aan het grondoppervlak. Giet er bier in en laat de slakken maar komen.
En komen deden ze inderdaad: in grote getale. Ware het niet dat ze eerst hun buikjes vol aten aan mijn groenteplanten om vervolgens een eeuwige bierduik te nemen.

Kleine breiverslaving

$
0
0
Mijn sokken zijn af. Twee weken geleden begon ik met de eerste, en dit weekend breide ik de laatste steken van de tweede. Ik ben best trots want dit is het eerste paar wat ik breide zonder hulp.
Het breien van de eerste toer vond ik lastig, het moest een paar keer over omdat ik op de een of andere manier de opening tussen de vierde en eerste naald niet sluitend kreeg. En ook het befaamde gaatje bij de spie vergde nog wat kunst en vliegwerk. Die verdraaide rechte hefsteek krijg ik nog wel voor elkaar maar de averechtse, pfff.

De plannen voor een nieuw paar sokken liggen alweer klaar. Vorige week waren de borduurman en ik een dagje op Schiermonnikoog en daar kocht ik deze blauwe sokkenwol in overlopende kleuren. Dit paar wordt voor de borduurman en ik ben van plan er een set "Schiere" sokken van te breien.

Het leuke van sokken breien is dat je het zo makkelijk meeneemt. Vorige week wachtte ik op de trein en breide op het perron een paar toertjes toen een paar oudere dames mij aanspraken. Hoe dat breide met die kleine pennetjes, zij breiden op lange breipennen.
Er ontspon zich een gesprek en ze wilden graag weten hoe de speciale breisteek ging die bij deze pennetjes hoorde (Duits of Continentaal breien (klik)). Gelukkig kende ik deze techniek en kon ik die voordoen. Ik bood hen aan de pennetjes uit te proberen maar dat durfden ze niet aan. Ze hielden zich bij hun eigen vertrouwde naalden.

Ook in de sauna breide ik in de rustpauze aan mijn sok en kreeg een vraag over die "kleine stokjes". Net als in de wachtkamer van de tandarts. Ik was een half uur te vroeg en breide de tijd lekker weg.
Nu ga ik vol goede moed met het nieuwe paar beginnen, maar wees niet ongerust er wordt tussendoor ook nog geborduurd.

Kersttheedoek

$
0
0
Zoals ik in mijn vorige berichtje schreef borduur ik tussen de bedrijven door. Met de hittegolf begin juli had ik geen zin om een grote lap borduurstof op mijn schoot te hebben liggen, veel te warm. Zodoende begon ik met breien.
Momenteel heb ik geen zin in ingewikkelde borduurtechnieken maar lekker recht-toe-recht-aan borduren op grove stof. Zo kwam mijn kerst theedoek weer in het vizier. Vorig jaar zomer vulde ik vrijwel dagelijks een hokje met een klein borduurtje maar met het begin van de Souvinir lessen raakte de theedoek in de vergetelheid. Zo ver was ik toen ik hem weglegde:


En zo ver ben ik nu:
Van de 81 vakjes heb ik er nu zestig geborduurd. Nog minder dan een derde te gaan en dan is ie klaar. Zou hij dit jaar op tijd klaar zijn en met Kerst op tafel liggen pronken? Dat is wel mijn plan maar ja dat was het vorig jaar ook.

Zomerse freebees met een herfstig tintje

$
0
0
Hartelijk bedankt voor jullie reacties op mijn vorige berichtje over de kersttheedoek. De theedoek (klik) die ik aan het borduren ben is een borduurpatroon van Loes de Kleuver en is uitgegeven door Naald en Draad.
Ik heb hem niet zelf bedacht hoor en de kleine kerstpatroontjes zitten er gelukkig bij, daar hoef ik niet naar op zoek. Het is wel een behoorlijke klus die theedoek, het is net een vijfjarenplan uit de voormalige Sovjetunie.

Wat is het regenachtig en triest weer momenteel, de zomer zit kennelijk even achter de wolken. Daarom een overzichtje van leuke, zomerse borduurpatroontjes die de laatste tijd zijn verschenen. Wie weet nodigen ze uit om een nieuw projectje op te starten, het weer leent er zich voor.










Berlijn

$
0
0
Vorige week waren de borduurman en ik een lang weekend in Berlijn en we hebben genoten. Wat een leuke, ontspannen stad. We hebben zoveel gezien dat we het idee hebben weken weg geweest te zijn. 
Het weer was schitterend en terwijl hier de zomerstorm rondwaarde, genoten wij van een zomerse avond in een parkje. De eerste dag maakten we een stadswandeling langs bekende bezienswaardigheden.

Checkpoint Charlie is een toeristentrekpleister van vanjewelste. Het niemandsland tussen oost en west staat inmiddels vol hoogbouw, van de vroegere deling is niets meer te vinden. Op het asfalt is door middel van steentjes aangegeven waar de muur heeft gelopen. Het verkeer gaat nu dwars "door" de muur.

Het holocaust monument maakte diepe indruk op ons. De kunstenaar heeft het zo ontworpen dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan kan geven. De betonnen platen hebben de afmeting van graven en variëren in hoogte. Je kunt er doorheen lopen en toen we dat deden konden we niets anders zien dan deze "graven", ze toornden boven ons uit.

Maar er was nog veel meer te beleven We aten een fantastische vegetarische maaltijd bij het hippe restaurant Cookies Cream. De beste maaltijd die ik ooit in een restaurant heb gegeten (foto linksboven in de eerste collage).

Om er te komen moet je tussen twee gebouwen doorlopen waar o.a. vuilcontainers staan van het naburige hotel. Net als je denkt :"Dit komt niet goed", zie je een trap met een deur. Binnen is het een club met zwarte muren, heel hip allemaal.

Vol met indrukken gingen we aan het eind van de eerste dag terug naar ons hotel.
Wordt vervolgd.

Berlin Berlin

$
0
0
De eerste dag in Berlijn deden we zoveel indrukken op dat we besloten het de volgende dag een stuk rustiger aan te doen. We gingen eerst naar het "Kaufhaus des Westen", een enorm luxe warenhuis waar zoveel te koop is dat het je haast gaat tegenstaan. We kochten dan ook niks maar keken vol verbazing naar alle gadgets, serviezen, kantoorartikelen en andere kennelijk onmisbare zaken.

Daar vlakbij was de Gedächtniskirche (klik) het monument ter herinnering aan de bombardementen in de Tweede wereldoorlog.
Omdat het op de Kurfürstendam wemelde van de mensen besloten we de U-bahn (metro) naar Kreuzberg te nemen en daar het Victoriapark te bezoeken. In dit park is een hoge heuvel met een nep waterval en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad.

Toen we het metrostation uitkwamen in Kreuzberg zagen we tot onze verbazing een lange rij mensen staan voor een Kebabzaakje. Op de terugweg kwamen we er weer langs en besloten ons ook aan te sluiten. Als er zoveel belangstelling voor is moet het eten wel goed zijn.
In de rij raakte we aan de praat met twee Zweedse meisjes op Interrail, ze kwamen net uit Amsterdam. Ze vertelden dat deze Kebabzaak "hot" was en op Tripadvisor in de top 10 van te bezoeken eettentjes stond. O. En wij maar denken dat we hem zelf ontdekt hadden.
Na een uur wachten was daar het gigantische broodje (vegetarische) Kebab. En eerlijk is eerlijk, het was een erg lekker broodje.
We gingen daarop naar ons hotel voor een relaxed avondje breien en tv kijken, even alle indrukken laten bezinken.

De volgende ochtend genoten we voor de laatste keer van het heerlijke uitgebreide ontbijtbuffet en de geweldige stortdouche in ons hotel. We pakten alles in en brachten nog een bezoek aan Alexanderplatz (klik). 
We genoten van de sfeer en de bezienswaardigheden en toen was de koek op. Om half 2 werden we op het busstation verwacht en om er te komen hadden we een drie kwartier nodig. De teruggreis verliep zeer voorspoedig en toen we thuiskwamen was er geen Midas! Hij kwam tegen het ochtendgloren thuis maar was wel blij om ons weer te zien.

Elmettes

$
0
0
Ondanks de zomervakantie kwamen de Elmettes vorige week gezellig bij elkaar. Er was weer veel te bespreken want we hadden elkaar een tijdje niet gezien. In de tussentijd waren er weer prachtige dingen gemaakt.

S. maakte deze schattige kersthuisjes uit het boek Weinachten & Winter van Kreuz und Quer (klik). Daarnaast werkt ze momenteel aan een bokskleed:

H. borduurt momenteel aan de "Landenranden" van JanitaM (klik) (ook op Facebook). Iedere tiende van de maand verschijnt er een nieuw deel.

K. heeft het quiltvirus en  maakt het ene na het andere prachtige blok met de hand (!). Deze middag was ze bezig met "De Berenklauw".

Daarnaast maakte ze in de tussentijd nog deze vrolijke bloemenquilt, is het geen schatje?
Zelf borduurde ik een vakje van de kersttheedoek. Er zijn nog 14 lege, dus dat moet te doen zijn voor de kerstdagen.


Cadeautjes gemaakt en gekregen

$
0
0
Bij de Elmettes bestaat de traditie om degene die tussen de bijeenkomsten in jarig is geweest, een cadeautje te geven. Zelfgemaakt is leuk, maar een gekocht cadeautje is ook van harte welkom. Omdat ik van de vorige bijeenkomst geen verslagje had gemaakt hierbij foto's van de cadeautjes.

Zowel H. als M. waren de vorige keer jarig geweest dus vielen er veel pakjes te openen. Ook de niet-jarigen waren benieuwd naar de inhoud:

M. kreeg een gastendoekje met geborduurd rozenrandje, een notitieboekje en een jampotje met beklede deksel in haar favoriete kleuren blauw en groen.
H. was vlak daarvoor verhuisd en kreeg van K. de schattige huisjes pannenlap met toepasselijk borduurwerk op de achterkant. Verder kreeg ze een stoffenpakketje en een geurkussentje (lavendel) met haar initiaal .

De afgelopen keer was ik de gelukkige en wat ben ik weer verwend. Net als vorig jaar kreeg ik weer de prachtigste cadeaus in mijn lievelingskleur rood. Van S. het ingelijste borduurwerk (Met kleine kruisjes borduur ik vriendschap), van K. de ingelijste (rode) katten, van M. een pakketje van Steekjes en Kruisjes om een matraskussentje te maken en van H. een schitterend naaldenboekje.

Onlangs vierde ik mijn verjaardag en bakte de tuinvriendin (klik) deze schitterende citroentaart met chocoladerandje. Ik moest hem jullie laten zien, is het geen schoonheid. Geen handwerk cadeau maar wel hand gemaakt.
Ik ben er stil van, wat een persoonlijke cadeautjes heeft iedereen voor me gemaakt en uitgezocht.
Viewing all 118 articles
Browse latest View live